Waarom koken op Zonnekracht?
Naast dat het gewoon super gaaf is om te doen, is het ook nog eens de meest milieuvriendelijke manier van koken, met een solarcooker gebruik je geen brandstof, geen gas, geen hout, geen elektriciteit, je hebt geen vervuilende rook, geen afval, geen CO2 uitstoot, kortom in gebruik is je ecologische footprint van de zonnekoker 0.
Net zoals zonnepanelen de uitkomst zijn voor het opwekken van schone elektriciteit, zijn zonneovens of solarcookers dat voor opwekken van warmte.
Denk je nou, Ja heel mooi al dat gepraat over schone energie, maar wat heb ik er verder aan? Werkt het? Jazeker! een solarcooker werk!, en je hoeft niet meer te slepen met gasflesjes en branders, of te zorgen dat je elektriciteit hebt als je gaat kamperen of picknicken. Je zet je zonnekooktoestel klaar, richt hem op de zon, en gaan! Ook hoef je je geen zorgen te maken met restricties voor gebruik van een solarcooker zoals je vaak wel hebt hebt op het strand, in het bos of op je balkon, met bijv. een barbecue.
En dan heb je nog de smaak! Om van te watertanden! Zonder brandstof heb je met je solarcooker de echte smaak van eten en de zon!
Koken op zonnekracht, super gaaf maar werkt het nou echt? Hoe werkt een Zonnekoker?
Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen, maar koken met alleen de zon als warmtebron, het kan echt!
De zon is een van de sterkste bronnen van energie, gewoon gratis van boven. Bij onbewolkte hemel kan je per vierkante meter wel 1000 Watt aan zonne-energie krijgen. Dit is evenveel als een grote gaspit in de keuken! Kan ik dan alleen op warme dagen gebruik maken van de Zonnekoker? Nee, zeker niet! Zolang de zon aan de hemel staat werkt de Zonneoven, de buitentemperatuur heeft hier weinig invloed op. Bewolking kan de werking wel sterk dempen! je werkt immers met zonnestralen en als die geblokkeerd wordern zal de oven ook minder warm worden.
Koken op zonnekracht of zonne-energie wordt gedaan door middel van een zogenaamde “paraboolkoker ” dit is een paraboolspiegel die het zonlicht zo reflecteert en richt dat het op een centraal punt gefocust wordt, bijvoorbeeld een pan, maar je kan bijv. ook een grillplaat opwarmen om te “Zonnegrillen”
Met de grotere zonneovens of Zonne kooktoestel kun je bijvoorbeeld 2 liter water koken in 18 minuten. Met een zonnekoker van ongeveer 700 Watt kook je 3 liter water in ongeveer 25 minuten.
Solar Brother heeft de werking heel mooi “De 3C regels voor het succesvol zonnekoken” genoemd.
Concentration – Ofwel concentratie van de zonnestralen door middel van spiegels reflecterend op de pan of grill. Hoe meer je de zon weet op te vangen en te concentreren op een plek, des te meer rendement krijg je uit je zonneoven.
Capture – Het opvangen (en doorgeven) van de geconcentreerde energie om je voedsel op te warmen. Het meest ideaal is om hier een speciale zonnepan of een matzwarte dunwandige pan voor te gebruiken.
Conservation – De conservatie van de opgevangen warmte/energie in je zonneoven, je wilt natuurlijk zo veel mogelijk rendement halen uit je zonnekoker. Afhankelijk van je model zonneoven is het belangrijk dat je de pot of buis isoleert tegen de elementen zoals bijv. de wind. Stel je een auto voor in de volle zon met de ramen dicht. Hetzelfde principe geld voor een zonneoven.
Zonneoven – Zonnekoker – ZonneBBQ – Zonnegrill – Paraboolkoker – Wat is een zonnekoker?!
Heel veel verschillende termen voor eigenlijk hetzelfde, maar er zijn zeker verschillen tussen de allerhande modellen.
De “klassieke” zonneoven:
Zo heb je het klassieke model van een ronde paraboolspiegel (Een soort van omgekeerde paraplu die het zonlicht in het midden focussen met een pan of grillplaat als focuspunt).
De moderne zonnekoker:
Daarnaast heb je de “modernere” versie van een zonnekoker in de vorm van een lange buis, met aan de boven en onderkant half ronde reflecterende panelen die de zon concentreren op de buis. De buis wordt hierdoor een soort zonneoven die bloedheet wordt. Deze buisversies worden ook wel zonnebarbecues genoemd maar die term is eigenlijk niet correct, deze verzie van de zonnebbq is echt meer een zonne(stoom)oven.
Zonne ovens vind je in allerlei verschillende soorten en maten, De Solar Brother Sungood is een compacte zonneoven van zon 380 Watt. Op deze zonnekoker ben je met een 2.5 Liter pan (afhankelijk van het gerecht) zon 30min tot 2 uur bezig.
Wat is de beste zonneoven? Welke moet ik hebben?
Deze vraag is wat moeilijker te beantwoorden, als je van een knapperig korstje of “bijna” zwarte randjes houdt dan is ons advies om voor een klassieke ZonneBBQ te kiezen. De buisversie is voor het schroeien en grillen dan niet de juiste zonneoven voor jou. Alhoewel de gerechten super mals en sappig worden in de “buis zonneoven” is het lastig om echt te grillen. Wil je wel echt grillen, kies dan voor een “klassiek”model, hier in kan je een grilplaat gebruiken! wil je de veelzijdigheid van een oven, kies dan voor de “moderne”versie.
Wat voor gerechten kan ik maken in/op een zonneoven?
Eigenlijk alles! Maar per model zonnekoker zijn er wederom verschillen. Als je echt van grillen houdt, is de klassieke paraboolkoker de beste keuze, wil je het gemak van een oven (of tegenwoordig gebruikt iedereen een airfryer), dan is de “moderne” zonnekoker of zonnebbq de beste keuze. Op de eerste zonnekoker kan je een pan of grill gebruiken, bij de andere ben je afhankelijk van de “Buis”.
Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk! Je kan bijvoorbeeld op of in een zonneoven groenten wokken of stoven, pasta en rijst koken, water koken voor Koffie en/of Thee (Of warme chocomel in de winter). In de buisversie kun je ook nog makkelijk gepofte aardappelen maken of maiskolven poffen, maar ook brood en cake bakken en gemakkelijk saus maken. Verbranden kan eigenlijk niet. Ook zijn er voor de moderne versie vaak speciale hulpstukken voor in de buis te krijgen, bijvoorbeeld om thee te zetten.